top of page

Новини

Наші новини підкреслюють важливість лабораторного контролю якості харчових продуктів для здоров'я людей та профілактики захворювань

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Держпродспоживслужба продовжують розповідати маленьким українцям про продовольчу безпеку.
Сьогодні у Міжнародний день продовольства розглянемо що кожен може зробити свій внесок у покращення виробництва, харчування, довкілля та якості життя.
Що можуть робити різні учасники для продовольчої безпеки:
• Уряди: приймати закони, створювати плани дій, інвестувати в допомогу найбіднішим, об’єднувати сектори (охорона здоров’я, сільське господарство, економіка).
• Країни та організації: співпрацювати, ділитися ресурсами та ідеями, забезпечувати доступ до їжі та ліків у постраждалих регіонах.
• Приватні компанії: забезпечувати доступну й безпечну їжу, дбати про екологію та права працівників, підтримувати дрібних фермерів і передавати знання країнам, що розвиваються.
• Громадські об’єднання: інформувати про здорове харчування, контролювати еко-стандарти та маркування продукції, допомагати урядам у створенні законів.
• Університети та наукові центри: розробляти ефективні та екологічні методи виробництва їжі, ділитися технологіями та відкриттями, залучати громади.
А що ти можеш зробити сьогодні? 
Дбайливе ставлення до природи починається з маленьких кроків. Навіть у школі чи вдома можна робити цікаві й корисні справи для довкілля. Ось кілька ідей:
• Газета про їжу та природу. Організуйте власне шкільне видання. Придумайте назву, пишіть статті про улюблені страви, перекуси чи шкільну їдальню. Додайте малюнки, фотографії, ігри, комікси та жарти — так газета стане цікавою для всіх однокласників.
• Шкільний город. Посадіть овочі на шкільній грядці, у вазонах чи контейнерах. Спостерігайте, як ростуть рослини, і досліджуйте, як вони допомагають одна одній. Про свої спостереження можна розповісти у класній газеті чи зробити фотозвіт. 
• Компост. Залишки овочів і фруктів — це не сміття, а цінний ресурс. Створіть маленький компост у школі або вдома, змішуйте та провітрюйте його. З часом отримаєте поживний ґрунт для рослин.
• Натуральні барвники. Спробуйте зробити фарби з капусти, буряка чи моркви. Додаючи соду, оцет або лимонний сік, можна отримати різні відтінки. А якщо використати камедь акації, кольори стануть ще яскравішими. Створюйте власні малюнки й діліться результатами з друзями.
Більше інформації у підручнику ФАО: 
https://dpss.gov.ua/storage/app/sites/12/uploaded-files/activity-book-2025-hand-ua-3.pdf

Міжнародний день продовольства: роль кожного у забезпеченні безпечної та доступної їжі

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Держпродспоживслужба продовжують розповідати маленьким українцям про продовольчу безпеку напередодні Міжнародного дня продовольства.

Сьогодні розглянемо що кожен може зробити свій внесок у покращення виробництва, харчування, довкілля та якості життя.

Що можуть робити різні учасники для продовольчої безпеки:

•        Уряди: приймати закони, створювати плани дій, інвестувати в допомогу найбіднішим, об’єднувати сектори (охорона здоров’я, сільське господарство, економіка).

•        Країни та організації: співпрацювати, ділитися ресурсами та ідеями, забезпечувати доступ до їжі та ліків у постраждалих регіонах.

•        Приватні компанії: забезпечувати доступну й безпечну їжу, дбати про екологію та права працівників, підтримувати дрібних фермерів і передавати знання країнам, що розвиваються.

•        Громадські об’єднання: інформувати про здорове харчування, контролювати еко-стандарти та маркування продукції, допомагати урядам у створенні законів.

•        Університети та наукові центри: розробляти ефективні та екологічні методи виробництва їжі, ділитися технологіями та відкриттями, залучати громади до 

А що ти можеш зробити сьогодні? 

Дбайливе ставлення до природи починається з маленьких кроків. Навіть у школі чи вдома можна робити цікаві й корисні справи для довкілля. Ось кілька ідей:

•        Газета про їжу та природу. Організуйте власне шкільне видання. Придумайте назву, пишіть статті про улюблені страви, перекуси чи шкільну їдальню. Додайте малюнки, фотографії, ігри, комікси та жарти — так газета стане цікавою для всіх однокласників.

•        Шкільний город. Посадіть овочі на шкільній грядці, у вазонах чи контейнерах. Спостерігайте, як ростуть рослини, і досліджуйте, як вони допомагають одна одній. Про свої спостереження можна розповісти у класній газеті чи зробити фотозвіт. 

•        Компост. Залишки овочів і фруктів — це не сміття, а цінний ресурс. Створіть маленький компост у школі або вдома, змішуйте та провітрюйте його. З часом отримаєте поживний ґрунт для рослин.

•        Натуральні барвники. Спробуйте зробити фарби з капусти, буряка чи моркви. Додаючи соду, оцет або лимонний сік, можна отримати різні відтінки. А якщо використати камедь акації, кольори стануть ще яскравішими. Створюйте власні малюнки й діліться результатами з друзями.

Більше інформації у підручнику ФАО: https://dpss.gov.ua/storage/app/sites/12/uploaded-files/activity-book-2025-hand-ua-3.pdf

Зупинимо пустелю разом: історія Великої зеленої стіни
 

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Держпродспоживслужба продовжують розповідати маленьким у Продовольча та сільськогосподарська організація ООН українцям про продовольчу безпеку напередодні Міжнародного дня продовольства. Одним із наслідків зміни клімату є опустелювання. Це процес, коли земля втрачає поживні речовини та здатність давати врожай. Його спричиняють вирубування дерев, інтенсивне землеробство, випас худоби або тривалі посухи через зміну клімату. Коли ґрунт виснажується, верхні шари змиваються дощем або здуваються вітром, стаючи солоними й сухими, і рослини більше не можуть на ньому рости. Опустелювання відбувається в усьому світі, але особливо сильно потерпає Африка. Є рішення – Велика зелена стіна. Перенесімося до Мавританії. Дві третини країни займає пустеля Сахара, і люди живуть лише на невеликій частині родючої землі. Дев’ятирічний Талеб обожнює лазити по дереву – акації, якій теж дев’ять років і яка для нього як сестра. Разом із Талебом дерево росло місяць за місяцем, а навколо ферми виріс цілий гай, що захищав городи від піску. Цей гай – частина Великої зеленої стіни, проєкту, який допомагає зупинити поширення пустелі. Через посухи та підвищення температури Сахара поступово розширюється. У 2007 році африканські країни, об’єднані в Африканський Союз, запропонували створити рослинний бар’єр з заходу на схід, щоб дерева й рослини зберігали родючі землі й рятували села. Повна історія Талеби та його бабусі у підручнику ФАО: https://dpss.gov.ua/storage/app/sites/12/uploaded-files/activity-book-2025-hand-ua-3.pdf

Стань героєм продовольства: дізнайся, як захищати планету й їжу

16 жовтня – Міжнародний день продовольства. До цього дня Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Держпродспоживслужба розповідають про важливість продовольчої безпеки: як боротися з голодом та забезпечити людей якісними й безпечними продуктами.

Для України це питання особливо важливе. І про нього варто говорити не лише з дорослими, а й із дітьми, щоб виховувати культуру здорового харчування та піклування про довкілля.

Як пояснити дитині, що таке зміна клімату?

Це не просто погода, яка змінюється. Часто її спричиняють люди: вирубка лісів, велике тваринництво, використання палива, як-от вугілля та газ. Внаслідок цього з’являються парникові гази, які нагрівають планету. Земля стає теплішою, тануть льодовики, піднімається рівень моря, частішають посухи та бурі. Це також впливає на їжу: погіршується врожай, м’ясо та риба можуть бути менш якісними, поширюються хвороби та шкідники. Дрібні фермери страждають найбільше, а самі агропродовольчі системи ще й викидають багато газів, що підсилює проблему.

Хочеш стати героєм продовольства? – граємо гру разом

Грай у нашу веселу гру! Візьми кубик і фішки, вирушай у захопливу подорож та дізнайся, як допомогти створити сталий продовольчий світ для всіх – без винятків!

Більше інформації у підручнику ФАО: https://dpss.gov.ua/storage/app/sites/12/uploaded-files/activity-book-2025-hand-ua-3.pdf

557478632_2546584729039635_6907994157188523479_n.jpg

1 жовтня - День Захисників і Захисниць України 

 

1 жовтня — особливий день для нашої держави. Сьогодні ми вшановуємо мужність, самопожертву та незламність усіх, хто боронить Україну. Це день тих, хто сьогодні на фронті виборює свободу, і тих, хто у різні часи нашої історії відстоював право українського народу жити у власній, незалежній державі.

Цей день символічно об’єднує кілька важливих для нашої історії подій: свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка здавна була оберегом воїнів; День Українського козацтва, що уособлює силу та волелюбність нашого народу; а також сучасне свято — День захисників і захисниць України.

Сьогодні ми схиляємо голови з вдячністю перед усіма воїнами, які боронять країну, та у скорботі перед світлою пам’яттю тих, хто віддав життя за незалежність і майбутнє нашої держави.

Мужність і стійкість наших захисників та захисниць — це запорука перемоги України.

Дякуємо кожному і кожній за службу, відданість і любов до Батьківщини.

Разом ми сильні. Разом ми переможемо.

Слава Україні!

День прапора України_edited_edited.png

23 серпня - День Державного Прапора України

 

23 серпня ми вшановуємо один із головних символів нашої державності — синьо-жовтий прапор. Він уособлює багатовікову боротьбу українців за свободу, нашу мужність і прагнення до миру.

Синій і жовтий кольори — це не лише небо та пшеничні лани. Це знак гідності, сили та єдності, які допомагають українському народові вистояти навіть у найтяжчі часи.

Українці — це народ, який за надважких історичних умов і обставин завжди знаходив у собі сили відстояти волю, правду і державу. Але досвід доводить: вирішальним

чинником нашої стійкості є єдність. Саме згуртованість усіх верств суспільства перед обличчям безпрецедентних викликів війни та спроб ворога розхитати нас зсередини забезпечує незалежність України й відкриває шлях до її успіху.

Сьогодні Державний Прапор майорить як символ свободи на фронті, у містах і селах, у кожному серці. Він надихає нас, об’єднує та нагадує, що разом ми сильні.

Нехай синьо-жовтий стяг завжди буде символом нашої перемоги й процвітання незалежної України!

photo_2025-02-13_18-34-47_edited.jpg

Дослідженення молока та молочної продукції 

Важлива інформація про порядок та правила відбору зразків та методи їх дослідження

bottom of page