top of page

ПРО ЛАБОРАТОРІЮ

Хіміко-токсикологічний відділ з мікологією
Завідувач відділу – лікар ветеринарної медицини

Антоненко Валентина Михайлівна
Телефон: 61-13-82
e-mail: vetlabsumy@ukr.net

Спеціалісти відділу проводять дослідження сировини, харчових продуктів рослинного та тваринного походження, ґрунту, води за показниками якості та безпеки:
- вміст важких металів (свинець, кадмій, мідь, цинк, арсен, ртуть), дослідження проводяться методом ААС за допомогою атомно-абсорбційних спектрофотометрів AAS-30 та Varian;
- залишкова кількість пестицидів (ХОС, ФОС, карбаматна група, синтетичні піретроїди) - методами тонкошарової та газової хроматографії;
- поліхлоровані бефініли, тригліцериди жирних кислот - методом газової хроматографії на газових хроматографах Agilent та Селміхром;
- на вміст мікотоксинів (афлатоксин В1, М1, охратоксин А, зеараленон, Т-2 токсин, дезоксиніваленол, патулін проводять методом тонкошарової хроматографії та на імуноферментативному аналізаторі.
- фізико-хімічні показники.
Також у відділі проводяться роботи по діагностиці та профілактиці отруєнь, мікозів, мікотоксикозів та порушення обміну речовин.

Радіологічний відділ
Завідувач відділу – лікар ветеринарної медицини

Лазоренко Олена Анатоліївна
Телефон: 61-13-82
e-mail: vetlabsumy@ukr.net

Відділ оснащений сучасним спектрометричним обладнанням. Згідно сфери акредитації проводить радіологічні дослідження (випробування) харчових продуктів кормів, води тощо на визначення питомої активності радіонуклідів 137 Cs, 90 Sr спектрометричним методом на відповідність:
ГН 6.6.1.1-130-2006 «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137 Сs і 90 Sr у продуктах харчування та питній воді; нормам радіаційної безпеки України;
ДСТУ, технічним умовам, методичним вказівкам.

Бактеріологічний відділ
Завідувач відділу – лікар ветеринарної медицини

Пархоменко Марія Вікторівна

Телефон: 61-13-82
e-mail: vetlabsumy@ukr.net

Фахівці відділу проводять дослідження харчової продукції та кормів на показники якості і безпеки (КМАФАнМ, ТАФАнМ, загальну бактеріальну забрудненість, БГКП, E.coli, ентеробактерії, сальмонели, токсиноутворюючі анаероби, сульфітредукуючі клостридії, Listeria monocytogenes, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus тощо); мікробіологічні дослідження води, санітарно-зоогігієнічних показників. На базі відділу також проводиться виявлення залишкових кількостей антибіотиків мікробіологічним методом та методом ІФА; оцінка органолептичних та фізико-хімічних показників в харчових продуктах (м'ясо, молоко, риба, мед, рослинна продукція), паразитологічна оцінка риби.

 

Зокрема, діагностику інфекційних захворювань бактеріальної етіології хвороб тварин, птиці, риб та бджіл:
- виділення та ідентифікацію збудників інфекційних хвороб;
- визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів;
- дослідження молока на мастити;
- дослідження патологічного та біологічного матеріалу;
- дослідження сперми;
- дослідження об’єкти навколишнього середовища, посліду;
- санітарно-бактеріологічна оцінка рибогосподарських водоймищ;
- санітарно-зоогігієнічні дослідження об’єктів навколишнього середовища;
- контроль якості дезінфекції та ін.

Патоморфологічний відділ

Завідувач відділу – лікар ветеринарної медицини

Косік Світлана Іванівна
Телефон: 61-13-82
e-mail: patsumy@ukr.net

Основними напрямками роботи відділу є: діагностична та організаційна робота. Діагностична робота - захворювання інфекційної та незаразної етіології. Фахівці відділу здійснюють патологоанатомічні дослідження включають, а саме  патологоанатомічний розтин трупів тварин, огляд ізольованих органів, а також лабораторно-діагностичні дослідження захворювань тварин, риби, птиці , бджіл та факторів, які спричинили їх виникнення;

Надають консультації по боротьбі з паразитарними захворюваннями.

Працівники відділу компетентні, мають вищу спеціальну освіту та відповідну підготовку на курсах післядипломного навчання та володіють сучасними методами досліджень.

 

Фахівці відділу здійснюють Приймання, ідентифікацію та реєстрацію патологічного/біологічного матеріалу/об’єктів навколишнього середовища; передачу у структурні підрозділи для дослідження, виписка замовлення на оплату за проведення лабораторних досліджень видача звітів про результати досліджень.
Надання консультацій щодо проведення лабораторних досліджень та їх вартості;

Відділ реєстрації зразків та оформлення документів

Завідувач відділу: Ушкаленко Ніна Григорівна

Телефон відділу: (0542) 609-585

Приймання на дослідження зразків харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження, кормів, води питної оформлення та видача експертних висновків.

Приймання заявок на вимірювання факторів виробничого середовища та оформлення протоколів вимірювання.

Відбір зразків харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження, кормів, води питної.

Вірусологічний відділ
Завідувач відділу – лікар ветеринарної медицини Леонтьєв Віталій Анатолійович
Телефон: 61-13-82
e-mail: vetlabsumy@ukr.net

Однією з основних завдань роботи фахівців вірусологічного відділу є діагностика інфекційних хвороб та здійснення програми Державного моніторингу щодо недопущення особливо небезпечних хвороб тварин.
Відділ проводить діагностичні дослідження по виявленню збудників інфекційних хвороб, а саме: сказу, високопатогенного пташиного грипу, хвороби Ньюкасла, африканської чуми свиней та класичної чуми свиней. Дослідження проводяться методами ПЛР, РЗГА, МФА (РІФ).

Відділ укомплектований необхідним сучасним обладнанням, в т.ч. для виділення, ампліфікації та детекції результатів ПЛР в режимі реального часу. Устаткування відповідає найсучаснішим вимогам молекулярної лабораторії. Прилади дозволяють проводити дослідження з використанням вітчизняних і закордонних тест-систем, адаптованих до устаткування, що забезпечує високу достовірність отриманих результатів.

Відділ контролю за системою управління

Завідувач відділу Поліщук Наталія Вікторівна

Телефон: 61-13-82
e-mail: vetlabsumy@ukr.net

Впровадження, підтримання та контроль системи управління відповідно до сфери діяльності, підтримання визначеної політики та цілей, забезпечення функціонування системи управління, та постійне її вдосконалення.
Проводить актуалізацію НД. Контроль поточного стану документації СУ, збереження та облік, перегляд, актуалізація та поширення документів (зовнішніх і внутрішніх).
Попередження можливих невідповідностей (підготовка до аналізу, реєстрація запобіжних дій, моніторинг їх реалізації та визначення ефективності). Аналізування результатів участі лабораторії в міжлабораторних порівняльних випробуваннях. Аналізування з вищим керівництвом системи управління якості. Організація для проведення в установленому порядку калібрування, технічного обслуговування та ремонт засобів вимірювальної техніки, випробувального та допоміжного обладнання.
Відділ проводить вимірювання фізичних факторів шум, освітленість, параметри мікроклімату, вимірювання хімічних факторів.

Імунологічний відділ Керує відділом провідний лікар ветеринарної медицини Литвин Аліна Миколаївна

Телефон: 61-13-82
e-mail: vetlabsumy@ukr.net

Спеціалісти відділу імунологічного проводять діагностику інфекційних хвороб тварин:
лептоспіроз – РМА на 8 діагностичних штамів лептоспір;
бруцельоз – РБП, РЗК, РА, ІФА;
лейкоз – РІД, ІФА;
інфекційна анемія коней (ІНАН) – РДП;
сап – РЗК;
парувальна хвороба – РЗК;
інфекційний епідидиміт баранів – РТЗК;
лістеріоз – РЗК;
хламідіоз тварин та птиці – ІФА, РЗК.

Відділ ветеринарно-санітарної експертизи

Завідувач відділу-лікар ветеринарної медицини

Золотаренко Олена Олексіївна

Телефон: 61-13-82
e-mail: vetlabsumy@ukr.net

Відділ забезпечує відповідність системи управління якістю в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках до вимог ДСТУ EN ІSO/IEС 17025:2019, контроль проведення ветеринарно-санітарної експертизи лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи на ринках Сумської області, входять в структуру відділу:

Лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках здійснюють обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпекою продукції, в тому числі харчових продуктів тваринного та рослинного походження та дотримання ветеринарно-санітарних правил торгівлі на ринках. Проводять ветеринарно-санітарний огляд і ветеринарно-санітарну експертизу м’яса, інших продуктів забою усіх видів сільськогосподарських і промислових тварин, тушок свійської птиці, молока, молочних продуктів, меду, яєць, м’ясних виробів, тваринних та рослинних жирів, консервів, грибів, ягід, овочів, фруктів, солінь та іншої продукції тваринного та рослинного походження відповідно до порядку установленому діючим правилами ветеринарно-санітарної експертизи.

Лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи акредитовані відповідно ДСТУ EN ІSO/IEС 17025:2019

м. Суми, вул. Засумська, 2;

м. Суми, вул. Збройних сил України, 21;

м. Суми, вул. Холодноярської бригади;

м. Суми, проспект Перемоги, 133;

м. Білопілля, Торгова площа, 19;

м. Конотоп, пл. Ринок, 23;

м. Конотоп, пл. Європейська, 2/2;

м. Кролевець, вул.Лесі Українки, 9;

м. Лебедин, вул Соборна, 39-Г;

м. Охтирка, вул. Батюка, 36;

м. Тростянець, вул. Набережна, 8-А;

м. Путивль, проспект Іоанна Путивльського, 61;

м. Буринь, вул. Ринкова, 4;

м. Глухів, провулок Михайлівський, 7;

м. Ромни, вул. Базарна площа, 2;

с. Недригайлів, вул. Вишнева, 2 ;

м. Шостка, вул. Свободи, 16.

bottom of page